Top of the page

Opbevaring af træpiller - alt du skal vide

Træpillefyr er efterhånden ved at være så smarte, at det faktisk kræver en meget lille indsats af dig at tilføre dem brændstof. De nye typer af pillefyr er langt hen ad vejen automatiserede, og det betyder, at de er meget lette at håndtere for dig. Men, men, men - du skal alligevel være opmærksom på, at pillefyrets præstation og evne til at producere mere grøn varme for pengene afhænger af kvaliteten af træpillerne.
Én ting er nemlig at investere i kvalitetsdygtige træpiller, noget andet er at sørge for, at de bevarer kvaliteten. Ofte vil du handle stort ind, når det kommer til træpiller, som under normale omstændigheder leveres i forholdsvis store mængder ad gangen.

Det er billigst at bestille store mængder

Det er både praktisk og langt den billigste løsning at bestille store mængder ad gangen - men det betyder til gengæld også, at dine træpiller skal kunne holde sig i længere tid. Og det gør de, hvis du opbevarer dem korrekt.
Men hvordan opbevarer du så dine træpiller på bedste vis?
Her er der særligt to forhold, der spiller ind: For det første er det altid vigtigt, at du sørger for, at træpillerne bevarer deres brændværdi. På den måde er du sikret, at de leverer den mængde energi, som de skal. For det andet skal du opbevare dine træpiller på behørig vis, så du ikke risikerer uheld og samtidig sikrer dig selv og din familie mod unødige sundhedsmæssige risici.

Træpillerne bør opbevares tørt

I langt de fleste tilfælde vil træpiller blive leveret i sække, og selvom sækkene er lavet til netop at opbevare træpiller, er det stadig en god idé, at du sikrer dig, at træpillerne ikke får fugt. Hvis træpillerne får meget fugt eller bliver våde, vil de smuldre og gå i opløsning. Og så er de ikke meget værd længere. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer dine træpiller et tørt sted.
Træpiller er selvsagt lavet af træ - og træ tiltrækker fugt. Fugt er både din og træpillernes værste fjende, fordi fugt på sigt vil ødelægge træpillerne. Og så er de ikke meget værd.
Det er derfor en god idé at opbevare dine træpiller et sted, hvor du ved, at der er tørt. Det kunne eksempelvis være i en tør kælder, et udhus eller en stald, hvor de er sikret mod regn og kondens.
Hvis du har adgang til en silo eller et lager, kan du med fordel også opbevare dine træpiller her. Dette er særligt oplagt, hvis du får leveret store mængder af træpiller fra en lastbil, som blæser træpillerne ind.

Sådan må du ikke opbevare dine træpiller

Som vi allerede har slået fast, må træpillerne ikke opbevares et sted, hvor de risikerer at få fugt. Det ødelægger deres brændværdi, og det er lig med penge ud af vinduet.
Men en måde, som du absolut ikke må opbevare dine træpiller, er i løs vægt i selve fyrrummet, hvor du har dit træpillefyr installeret, da der er risiko for brandfare.
Tænk på din egen sikkerhed, når du opbevarer træpiller. 
 
Når du opbevarer dine træpiller, skal du altid prioritere sikkerhed. Vær derfor opmærksom på, at
træpillernes støv kan være generende, og det er blandt andet en af årsagerne til, at det er vigtigt at opbevare dem forsvarligt. Hvad vigtigere er, at støvet fra træpillerne kan udgøre en brandrisiko.
Træpillerne er i sig selv brandbare - det er jo deres vigtigste funktion. Og af netop den grund er det meget vigtigt, at du ikke opbevarer pillerne i løs vægt i fyrrummet. Et godt råd er, at du altid bør opbevare dine træpiller i den emballage, som de blev leveret i. På den måde kan du altid være på den sikre side, så du undgå ulykker og brand.

Træpiller af høj kvalitet brænder bedre

Jo bedre kvalitet dine træpiller er, jo større brændværdi har de. Og det betyder i sidste ende, at de selvsagt brænder bedre. Så selvom du kan spare penge på at købe træpiller på det sorte marked, eller måske på at gøre et rigtig billigt “kup” hos en forhandler, er det ikke ensbetydende med, at du faktisk får nogle kvalitetsdygtige træpiller, som giver dig billig energi og varme. En dårlig investering kan faktisk betyde netop det modsatte.
Men hvordan tjekker du, om træpiller er af en god kvalitet?
 
Alle og enhver kan påstå, at det, de sælger, er af høj kvalitet. Og det kan være rigtig svært at navigere i, for det er ikke nødvendigvis det nemmeste i verden at afgøre, hvorvidt træpiller er gode eller ej. Derfor vælger mange i stedet at købe nogle træpiller, hvor de kan spare penge. Men det er langt fra en fordelagtig situation, for ofte ender du med at bruge for mange træpiller, hvorfor det billige køb kan gå hen og blive et dyrt køb.

Følg vores gode råd, når du skal købe træpiller

Selvom det med det blotte øje kan være svært - hvis ikke umuligt - at afgøre, hvorvidt træpiller er af en god kvalitet eller ej, er der alligevel et par gode råd, du kan følge, for at sikre dig den bedste kvalitet. Det betyder, at du med større sandsynlighed får nogle gode træpiller, der både behandler fyret godt, og som på længere sigt sikrer dig en god økonomi.

Hold øje med disse fire parametre, når du skal afgøre kvaliteten af træpiller:
  1. Træets oprindelse
  2. Træpillernes størrelse
  3. Træpillernes vandindhold
  4. Mængden af aske, som træpillerne producerer
Træ er ikke bare træ, og derfor kan det godt betale sig at være opmærksom på træets oprindelse, når du skal vælge træpiller. 

Køb billige træpiller 6 mm og 8 mm

Det er ikke ligegyldigt, hvad træet er lavet af

Er træet eksempelvis fra FSC-mærkede skove, betyder det, at der mestendels er brugt kernetræ. På den måde slipper du for at fyre med en ineffektiv træpille, der er lavet af grene, bark eller løv. Den type træpiller er nemlig kendte for at producere meget aske, hvilket sætter sig i pillefyret som store, hårde klumper - og det er langt fra at foretrække.
Et FCS-mærke er desuden din garanti for, at du kan købe træpillerne med god samvittighed. Mærket indikerer nemlig, at der blandt andet ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at producere.

Træpillernes vandindhold er afgørende for brandværdi

Der forekommer helt naturligt vand i træ, og derfor kan du aldrig undgå, at der er et vist vandindhold. Træ suger vand til sig, og selvom træet gennemgår en proces for at blive til træpiller, skal du stadig være opmærksom på, hvor meget vand der er i dem.
En god tommelfingerregel, når du skal købe træpiller, er, at vandindholdet ikke må overstige 10 procent.

Størrelsen på træpillerne gør en forskel

Størrelsen på træpillerne er heller ikke helt uvigtige, når det kommer til valg af træpiller. Der er nemlig forskel på, hvilke træpiller der passer bedst til dit fyr.
Her bør du rådføre dig med din leverandør eller installatør, der kan hjælpe dig med at finde den optimale størrelse til dit pillefyr. Det vil variere fra fyr til fyr og har i sidste ende mest at gøre med størrelsen på fyret, samt hvor robust det er.

Brug din sunde fornuft - og næse og øjne

Du har sjældent mulighed for at teste træpillerne på kryds og tværs, før du skal købe dem - men du kommer langt med din sunde fornuft, dine øjne og din næse. For det første bør du altid købe dine træpiller fra en leverandør, som du stoler på, og som fremstår professionel med kendskab til og forstand på træpiller. Dernæst kan du bruge dine øjne og din næse til at vurdere, om der er tale om træpiller af god kvalitet.
Så tænk lidt over, hvordan røgen dufter. Det skal lugte som afbrændt træ - og ikke have underlige nuancer af kemikalier og så videre. Dernæst kan du bruge dine øjne - træpillerne skal have en ens træagtig farve, og så skal de gerne være nogenlunde ens i udtryk og form.
Herudover skal træpillerne hverken producere enorme mængder af slagge eller aske, når de afbrændes. Slagge dannes nemlig, når der er for mange affaldsstoffer i træpillerne, og det er dit fyr bestemt ikke glad for. Ved sådanne træpiller vil fyret derfor kreditere med nedsat effekt.

Hvad har biomasse og træpiller med hinanden at gøre? Få forklaringen her

Biomasse er kort sagt organisk stof, og det betyder, at træpiller kategoriseres som biomasse. Biomasse er langt fra en ny opfindelse, og faktisk har det været brugt i mange tusinde år. De første bål, som mennesket lavede, var eksempelvis afbrænding af organisk stof (typisk kviste, træ og grene). Tanken om at anvende biomasse som kilde til menneskets nutidige energiforbrug og omdanne biomasse til el og varme er dog lidt nyere.
Biomasse er i dag den mest betydningsfulde energiform i EU, hvor målet er at reducere Co2-udledningen. Og for at det skal lykkes, er man i høj grad afhængig af, at også den private borger begynder at anvende biomasse - og det er her, træpillerne kommer ind i billedet.

Træpiller er en neutral biomasse

Træpiller er en fantastisk opfindelse, fordi de er Co2-neutrale og samtidig fuldt ud i stand til at levere varme og energi. Træpiller er Co2-neutrale, fordi træet ved afbrænding ikke afgiver mere energi, end det har optaget i sin levetid - et regnestykke, som altså går i nul.
Dette kan lade sig gøre, fordi planter benytter sig af fotosyntese, således at de optager Co2 og afgiver oxygen. På den måde er regnskabet i orden, og der er ingen røde tal på bundlinjen, der kan forværre drivhuseffekten.
Træpillerne laves af træspåner og savsmuld, som typisk vil være rester fra anden produktion. Træpiller kan dog også laves af hele træstammer, der fældes til formålet. Det er derfor altid en god idé at være opmærksom på træets oprindelse, som bør være fra FSC-mærkede skove, hvor produktionen foregår på forsvarlig vis - både i forhold til lokalbefolkning, ansatte og miljø.
Grunden til, at du kan få et så rent produkt, som træpiller er, skal findes i selve processen. Det rå træ varmes nemlig op, og ved opvarmningen frigiver det et stof, der hedder lignin. Dette stof gør det muligt, at træet efterfølgende kan limes sammen - hvilket derfor foregår uden at tilsætte lim eller andre skadelige stoffer.

Derfor er træpiller det miljørigtige valg

Der er ingen tvivl om, at biomasse er fremtidens energiform, og derudover er det en fornuftig investering i vores miljø. Flere og flere oliefyr sløjfes, og det betyder, at vi bevæger os længere og længere væk fra fossile brændstoffer og tættere på alternative energiformer såsom vind- og solenergi. Dette er dog ikke nok i sig selv, og det er her, biomasse kommer ind i billedet.
Det er derfor tid til at se sig om efter alternativer, der er mere bæredygtige i længden. Og her er træpiller og træpillefyr et rigtig godt alternativ. Ved at bruge træpiller kan vi bevare en miljømæssig balance, som er med til at holde natur, miljø og ozonlag i god form.

.. og det rette valg for din privatøkonomi

Ikke nok med at træpiller er skånsomme for miljøet - de er også skånsomme for din privatøkonomi. Varmen er ikke bare grøn, den er også billig. Og det er noget, som langt de fleste kan forholde sig til. Sammenlignes træpiller med oliefyr eller elvarme, kan du spare op til 70 procent på varmeregningen. Og det er trods alt en del penge, som du kan bruge på bedre ting.
Sørger du også for at passe godt på dit pillefyr og anvende kvalitetsdygtige træpiller, kan du have glæde af dit pillefyr i mange år frem.                 

Køb tietze brændetårne
Køb brændetårne her

Læs om FSC gør en forskel
Læs om FSC gør en forskel

Tietze e-mærket webshop

Tietze er slevfølgelig e-mærket


Opbevaring af træpiller - alt du skal vide

Træpillefyr er efterhånden ved at være så smarte, at det faktisk kræver en meget lille indsats af dig at tilføre dem brændstof. De nye typer af pillefyr er langt hen ad vejen automatiserede, og det betyder, at de er meget lette at håndtere for dig. Men, men, men - du skal alligevel være opmærksom på, at pillefyrets præstation og evne til at producere mere grøn varme for pengene afhænger af kvaliteten af træpillerne.
Én ting er nemlig at investere i kvalitetsdygtige træpiller, noget andet er at sørge for, at de bevarer kvaliteten. Ofte vil du handle stort ind, når det kommer til træpiller, som under normale omstændigheder leveres i forholdsvis store mængder ad gangen.

Det er billigst at bestille store mængder

Det er både praktisk og langt den billigste løsning at bestille store mængder ad gangen - men det betyder til gengæld også, at dine træpiller skal kunne holde sig i længere tid. Og det gør de, hvis du opbevarer dem korrekt.
Men hvordan opbevarer du så dine træpiller på bedste vis?
Her er der særligt to forhold, der spiller ind: For det første er det altid vigtigt, at du sørger for, at træpillerne bevarer deres brændværdi. På den måde er du sikret, at de leverer den mængde energi, som de skal. For det andet skal du opbevare dine træpiller på behørig vis, så du ikke risikerer uheld og samtidig sikrer dig selv og din familie mod unødige sundhedsmæssige risici.

Træpillerne bør opbevares tørt

I langt de fleste tilfælde vil træpiller blive leveret i sække, og selvom sækkene er lavet til netop at opbevare træpiller, er det stadig en god idé, at du sikrer dig, at træpillerne ikke får fugt. Hvis træpillerne får meget fugt eller bliver våde, vil de smuldre og gå i opløsning. Og så er de ikke meget værd længere. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer dine træpiller et tørt sted.
Træpiller er selvsagt lavet af træ - og træ tiltrækker fugt. Fugt er både din og træpillernes værste fjende, fordi fugt på sigt vil ødelægge træpillerne. Og så er de ikke meget værd.
Det er derfor en god idé at opbevare dine træpiller et sted, hvor du ved, at der er tørt. Det kunne eksempelvis være i en tør kælder, et udhus eller en stald, hvor de er sikret mod regn og kondens.
Hvis du har adgang til en silo eller et lager, kan du med fordel også opbevare dine træpiller her. Dette er særligt oplagt, hvis du får leveret store mængder af træpiller fra en lastbil, som blæser træpillerne ind.

Sådan må du ikke opbevare dine træpiller

Som vi allerede har slået fast, må træpillerne ikke opbevares et sted, hvor de risikerer at få fugt. Det ødelægger deres brændværdi, og det er lig med penge ud af vinduet.
Men en måde, som du absolut ikke må opbevare dine træpiller, er i løs vægt i selve fyrrummet, hvor du har dit træpillefyr installeret, da der er risiko for brandfare.
Tænk på din egen sikkerhed, når du opbevarer træpiller. 
 
Når du opbevarer dine træpiller, skal du altid prioritere sikkerhed. Vær derfor opmærksom på, at
træpillernes støv kan være generende, og det er blandt andet en af årsagerne til, at det er vigtigt at opbevare dem forsvarligt. Hvad vigtigere er, at støvet fra træpillerne kan udgøre en brandrisiko.
Træpillerne er i sig selv brandbare - det er jo deres vigtigste funktion. Og af netop den grund er det meget vigtigt, at du ikke opbevarer pillerne i løs vægt i fyrrummet. Et godt råd er, at du altid bør opbevare dine træpiller i den emballage, som de blev leveret i. På den måde kan du altid være på den sikre side, så du undgå ulykker og brand.

Træpiller af høj kvalitet brænder bedre

Jo bedre kvalitet dine træpiller er, jo større brændværdi har de. Og det betyder i sidste ende, at de selvsagt brænder bedre. Så selvom du kan spare penge på at købe træpiller på det sorte marked, eller måske på at gøre et rigtig billigt “kup” hos en forhandler, er det ikke ensbetydende med, at du faktisk får nogle kvalitetsdygtige træpiller, som giver dig billig energi og varme. En dårlig investering kan faktisk betyde netop det modsatte.
Men hvordan tjekker du, om træpiller er af en god kvalitet?
 
Alle og enhver kan påstå, at det, de sælger, er af høj kvalitet. Og det kan være rigtig svært at navigere i, for det er ikke nødvendigvis det nemmeste i verden at afgøre, hvorvidt træpiller er gode eller ej. Derfor vælger mange i stedet at købe nogle træpiller, hvor de kan spare penge. Men det er langt fra en fordelagtig situation, for ofte ender du med at bruge for mange træpiller, hvorfor det billige køb kan gå hen og blive et dyrt køb.

Følg vores gode råd, når du skal købe træpiller

Selvom det med det blotte øje kan være svært - hvis ikke umuligt - at afgøre, hvorvidt træpiller er af en god kvalitet eller ej, er der alligevel et par gode råd, du kan følge, for at sikre dig den bedste kvalitet. Det betyder, at du med større sandsynlighed får nogle gode træpiller, der både behandler fyret godt, og som på længere sigt sikrer dig en god økonomi.

Hold øje med disse fire parametre, når du skal afgøre kvaliteten af træpiller:
  1. Træets oprindelse
  2. Træpillernes størrelse
  3. Træpillernes vandindhold
  4. Mængden af aske, som træpillerne producerer
Træ er ikke bare træ, og derfor kan det godt betale sig at være opmærksom på træets oprindelse, når du skal vælge træpiller. 

Køb billige træpiller 6 mm og 8 mm

Det er ikke ligegyldigt, hvad træet er lavet af

Er træet eksempelvis fra FSC-mærkede skove, betyder det, at der mestendels er brugt kernetræ. På den måde slipper du for at fyre med en ineffektiv træpille, der er lavet af grene, bark eller løv. Den type træpiller er nemlig kendte for at producere meget aske, hvilket sætter sig i pillefyret som store, hårde klumper - og det er langt fra at foretrække.
Et FCS-mærke er desuden din garanti for, at du kan købe træpillerne med god samvittighed. Mærket indikerer nemlig, at der blandt andet ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at producere.

Træpillernes vandindhold er afgørende for brandværdi

Der forekommer helt naturligt vand i træ, og derfor kan du aldrig undgå, at der er et vist vandindhold. Træ suger vand til sig, og selvom træet gennemgår en proces for at blive til træpiller, skal du stadig være opmærksom på, hvor meget vand der er i dem.
En god tommelfingerregel, når du skal købe træpiller, er, at vandindholdet ikke må overstige 10 procent.

Størrelsen på træpillerne gør en forskel

Størrelsen på træpillerne er heller ikke helt uvigtige, når det kommer til valg af træpiller. Der er nemlig forskel på, hvilke træpiller der passer bedst til dit fyr.
Her bør du rådføre dig med din leverandør eller installatør, der kan hjælpe dig med at finde den optimale størrelse til dit pillefyr. Det vil variere fra fyr til fyr og har i sidste ende mest at gøre med størrelsen på fyret, samt hvor robust det er.

Brug din sunde fornuft - og næse og øjne

Du har sjældent mulighed for at teste træpillerne på kryds og tværs, før du skal købe dem - men du kommer langt med din sunde fornuft, dine øjne og din næse. For det første bør du altid købe dine træpiller fra en leverandør, som du stoler på, og som fremstår professionel med kendskab til og forstand på træpiller. Dernæst kan du bruge dine øjne og din næse til at vurdere, om der er tale om træpiller af god kvalitet.
Så tænk lidt over, hvordan røgen dufter. Det skal lugte som afbrændt træ - og ikke have underlige nuancer af kemikalier og så videre. Dernæst kan du bruge dine øjne - træpillerne skal have en ens træagtig farve, og så skal de gerne være nogenlunde ens i udtryk og form.
Herudover skal træpillerne hverken producere enorme mængder af slagge eller aske, når de afbrændes. Slagge dannes nemlig, når der er for mange affaldsstoffer i træpillerne, og det er dit fyr bestemt ikke glad for. Ved sådanne træpiller vil fyret derfor kreditere med nedsat effekt.

Hvad har biomasse og træpiller med hinanden at gøre? Få forklaringen her

Biomasse er kort sagt organisk stof, og det betyder, at træpiller kategoriseres som biomasse. Biomasse er langt fra en ny opfindelse, og faktisk har det været brugt i mange tusinde år. De første bål, som mennesket lavede, var eksempelvis afbrænding af organisk stof (typisk kviste, træ og grene). Tanken om at anvende biomasse som kilde til menneskets nutidige energiforbrug og omdanne biomasse til el og varme er dog lidt nyere.
Biomasse er i dag den mest betydningsfulde energiform i EU, hvor målet er at reducere Co2-udledningen. Og for at det skal lykkes, er man i høj grad afhængig af, at også den private borger begynder at anvende biomasse - og det er her, træpillerne kommer ind i billedet.

Træpiller er en neutral biomasse

Træpiller er en fantastisk opfindelse, fordi de er Co2-neutrale og samtidig fuldt ud i stand til at levere varme og energi. Træpiller er Co2-neutrale, fordi træet ved afbrænding ikke afgiver mere energi, end det har optaget i sin levetid - et regnestykke, som altså går i nul.
Dette kan lade sig gøre, fordi planter benytter sig af fotosyntese, således at de optager Co2 og afgiver oxygen. På den måde er regnskabet i orden, og der er ingen røde tal på bundlinjen, der kan forværre drivhuseffekten.
Træpillerne laves af træspåner og savsmuld, som typisk vil være rester fra anden produktion. Træpiller kan dog også laves af hele træstammer, der fældes til formålet. Det er derfor altid en god idé at være opmærksom på træets oprindelse, som bør være fra FSC-mærkede skove, hvor produktionen foregår på forsvarlig vis - både i forhold til lokalbefolkning, ansatte og miljø.
Grunden til, at du kan få et så rent produkt, som træpiller er, skal findes i selve processen. Det rå træ varmes nemlig op, og ved opvarmningen frigiver det et stof, der hedder lignin. Dette stof gør det muligt, at træet efterfølgende kan limes sammen - hvilket derfor foregår uden at tilsætte lim eller andre skadelige stoffer.

Derfor er træpiller det miljørigtige valg

Der er ingen tvivl om, at biomasse er fremtidens energiform, og derudover er det en fornuftig investering i vores miljø. Flere og flere oliefyr sløjfes, og det betyder, at vi bevæger os længere og længere væk fra fossile brændstoffer og tættere på alternative energiformer såsom vind- og solenergi. Dette er dog ikke nok i sig selv, og det er her, biomasse kommer ind i billedet.
Det er derfor tid til at se sig om efter alternativer, der er mere bæredygtige i længden. Og her er træpiller og træpillefyr et rigtig godt alternativ. Ved at bruge træpiller kan vi bevare en miljømæssig balance, som er med til at holde natur, miljø og ozonlag i god form.

.. og det rette valg for din privatøkonomi

Ikke nok med at træpiller er skånsomme for miljøet - de er også skånsomme for din privatøkonomi. Varmen er ikke bare grøn, den er også billig. Og det er noget, som langt de fleste kan forholde sig til. Sammenlignes træpiller med oliefyr eller elvarme, kan du spare op til 70 procent på varmeregningen. Og det er trods alt en del penge, som du kan bruge på bedre ting.
Sørger du også for at passe godt på dit pillefyr og anvende kvalitetsdygtige træpiller, kan du have glæde af dit pillefyr i mange år frem.                 

Køb tietze brændetårne
Køb brændetårne her

Læs om FSC gør en forskel
Læs om FSC gør en forskel

Tietze e-mærket webshop

Tietze er slevfølgelig e-mærket